Ερωτήσεις

1. Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος να επισκεφτώ ένα ψυχολόγο;

Αυτό που συμβαίνει συνήθως το οποίο θα σε κάνει να επισκεφτείς ψυχολόγο είναι η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα σημείο της ζωής σου όπου δεν μπορείς για κάποιο λόγο να προχωρήσεις μόνος σου, όταν νιώθεις πως όλα είναι μάταια, όταν έχεις προσπαθήσει να διαχειριστείς αυτό που σε απασχολεί με διάφορους  τρόπους, όταν νιώθεις  πως σου συμβαίνει κάτι που δεν μπορείς να μοιραστείς με κανέναν, όταν βιώνεις κοινωνική απομόνωση και πολλά άλλα έντονα και επώδυνα συναισθήματα που δεν μπορείς να διαχειριστείς μόνος σου.

2. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ψυχολόγο και ψυχίατρο;

Συνήθως μπερδεύουμε τις έννοιες ‘ψυχολόγος΄ – ψυχίατρος΄ και είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τι ακριβώς παρέχουν αυτές οι δύο ειδικότητες:  Ο ψυχίατρος έχει σπουδάσει ιατρική και έχουν πάρει την ειδικότητα ψυχιάτρου. Πολλοί ψυχίατροι μπορεί να μεταεκπαιδευτούν ή και να ειδικευτούν πχ στην παιδοψυχιατρική και άλλοι σε κάποια σχολή ψυχοθεραπείας πχ ψυχανάλυση. Οι ψυχίατροι είναι οι μόνοι που έχουν τη νόμιμη άδεια της διάγνωσης ψυχικού νοσήματος και της συνταγογράφησης των φαρμάκων για τις ψυχικές νόσους.

Οι ψυχολόγοι έχουν σπουδάσει ψυχολογία και μπορούν επίσης να μεταεκπαιδευτούν σε κάποια ειδικότητα πχ κλινική ψυχολογία ή να εκπαιδευτούν σε κάποια σχολή ψυχοθεραπείας πχ Ψυχοθεραπεία Gestalt.

Η δουλειά του ψυχολόγου περιορίζεται στις μορφές του διαλόγου καθώς κυρίως μέσα από την επικοινωνία επιτυγχάνεται η βελτίωση και η ανακούφιση των συμπτωμάτων του πελάτη.

3. Τι είναι ο ψυχοθεραπευτής;

Ψυχοθεραπευτής είναι ένας επαγγελματίας του χώρου ψυχικής υγείας

(ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, ψυχίατρος) που έχει ολοκληρώσει την απαραίτητη 4ετη εκπαίδευση σε κάποια σχολή ψυχοθεραπείας όπως Ψυχοθεραπεία Gestalt ή CBT κ.α.

Έτσι λοιπόν ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής είναι ειδικά εκπαιδευμένος ψυχολόγος ο οποίος αξιολογεί και αντιμετωπίζει διαταραχές, κατάθλιψη, προβλήματα συμπεριφοράς, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, άγχος, φοβίες, πανικό, πένθος, απώλειες, τραυματικές εμπειρίες, κακοποίηση  κ.α.

4. Τι είναι ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπευτικής αλληλεπίδρασης μεταξύ θεραπευτή/ θεραπευόμενου, ενός ζευγαριού, μιας ομάδας, μιας οικογένειας που αποτελείται από τακτικές συνεδρίες ανάλογα με το αίτημα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θεραπευόμενου. Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία ειδικά σχεδιασμένη για να μας φέρνει σε επαφή με τις πηγές στήριξής μας. Μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο έχουμε το χώρο το χρόνο και την ενθάρρυνση που χρειαζόμαστε για να διερευνήσουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν χωρίς κριτική και  πίεση. Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τις σκέψεις μας, τις συμπεριφορές μας, τον εαυτό μας και τα συναισθήματά μας. Μέσα από την επίγνωση του εαυτού μας μπορούμε να δούμε πως φτάσαμε στη δύσκολη κατάσταση και να ανακαλύψουμε καινούριους τρόπους αντιμετώπισης της.

Η ψυχοθεραπεία στοχεύει στην αυτογνωσία  η οποία είναι πολύ δύσκολο να κατακτηθεί. Ελάχιστοι άνθρωποι διαθέτουν υψηλά επίπεδα αυτογνωσίας. Αυτογνωσία σημαίνει να γνωρίζω καλά τον εαυτό μου να γνωρίζω τα δυνατά μου σημεία καθώς και αυτά που δυσκολεύουν εμένα και τους άλλους και να μπορώ να ερμηνεύσω τη συμπεριφορά μου. Μέσα από τη θεραπεία μπορεί το άτομο να εμπιστευτεί τις δυνατότητές του και να επεξεργαστεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε διάφορα επίπεδα. Η ψυχοθεραπεία είναι μια σύνθετη διαδικασία και κινείται σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο. Η ψυχοθεραπεία δεν περιλαμβάνει χορήγηση φαρμάκων. Όταν ο θεραπευόμενος βιώνει συχνές και έντονες κρίσεις πανικού, βαριές μορφές κατάθλιψης, άλλες σοβαρές διαταραχές της διάθεσης είτε άλλα συμπτώματα που δυσκολεύουν σημαντικά την επαφή του με το περιβάλλον τότε παράλληλα με την ψυχοθεραπεία να λάβει φαρμακευτική αγωγή που θα χορηγήσει ο ψυχίατρος.

5. Γιατί Συμβουλευτική – Ψυχοθεραπεία Online;

Η Online Συμβουλευτική – Ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε ανθρώπους που λόγω του περιορισμένου χρόνου τους δυσκολεύονται να βρίσκονται στο χώρο κάποιου ειδικού. Ενδείκνυται για ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε ψυχολόγο στην περιοχή τους ή δεν θέλουν ειδικό της περιοχής τους. Επίσης  απευθύνεται σε Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και θέλουν να πραγματοποιήσουν συνεδρίες στην μητρική τους γλώσσα. Χρειάζεται πρόσβαση στο internet και δημιουργία ενός λογαριασμού skype. Το ραντεβού κλίνεται κατόπιν επικοινωνίας μαζί μου.

6. Μετά από πόσο καιρό θα δω αλλαγή;

Η ψυχοθεραπεία είναι μια προσωπική και χρονοβόρα διαδικασία. Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται τον χρόνο του για να καταλάβει τι τον απασχολεί, να το αναγνωρίσει και να καταλάβει πώς να το διαχειριστεί. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και γι ΄αυτό δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο παρά μόνο η επίγνωση του ατόμου ότι αισθάνεται καλύτερα και καταφέρνει να είναι λειτουργικός στην καθημερινότητά του.

7. Πως διασφαλίζεται το απόρρητο κατά την ψυχοθεραπευτική σχέση;

Όπως σε κάθε συνεδρία έτσι και στην διαδυκτιακή η διασφάλιση του απορρήτου είναι καθοριστική στη σχέση θεραπευτή /θεραπευόμενου. Στην θεραπευτική σχέση υπάρχει πλήρης εχεμύθεια και καμιά πληροφορία δεν θα διαρρεύσει σε τρίτους χωρίς την συγκατάθεσή σου. Οι θεραπευτές δεσμεύονται από τον κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας(απόρρητο του ψυχολόγου) για την απόλυτη και σίγουρη διασφάλιση του απορρήτου. Άρση του απορρήτου και ενημέρωση συγγενών ή οικείων προσώπων ή αρμοδίων αρχών πραγματοποιείται μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος το άτομο να προβεί σε επικίνδυνες  ενέργειες εναντίον του εαυτού του ή άλλου προσώπου. Σε περίπτωση παραβίασης του απορρήτου από τρίτους με υπαιτιότητα του πελάτη ο ψυχολόγος δεν φέρει ουδεμία ευθύνη. Για κάθε ψευδή δήλωση πελάτη δεν φταίει ο ψυχολόγος. Τα στοιχεία σας θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την έκδοση της απόδειξης σας, η οποία θα σας αποσταλεί ταχυδρομικός στην διεύθυνση που θα μου πείτε.

8. Ο θεραπευτής θα αποφασίσει για εμένα;

Ο ρόλος του θεραπευτή είναι να προβληματίσει τον θεραπευόμενο και να τον ενεργοποιήσει έτσι ώστε να αποφασίσει ο ίδιος αυτό που θεωρεί καλύτερο για τον εαυτό του. Έτσι σε καμία περίπτωση ο θεραπευτής δεν αποφασίζει για τον θεραπευόμενο.

9. Πόσο διαρκεί η ψυχοθεραπεία και πόσο οι συνεδρίες;

Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα και τις ιδιαιτερότητες του θέματος.

Η μέση συχνότητα των συνεδριών είναι μια συνάντηση την εβδομάδα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούνται περισσότερες ή λιγότερες συνεδρίες. Η συνεδρία διαρκεί 50 λεπτά εκτός από την πρώτη (εισαγωγική) συνεδρία έχει συνήθως  μεγαλύτερη διάρκεια.

10. Θέλω να ξεκινήσω συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία, τι πρέπει να κάνω;

Αν αποφασίσετε ότι θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου μπορείτε να το κάνετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), στη σελίδα μου στο Facebook ή στο blog. Θα κανονίσουμε μια πρώτη συνάντηση ώστε να συζητήσουμε τους λόγους τους οποίους χρειάζεστε βοήθεια αυτή τη στιγμή και ποιες είναι οι προσδοκίες σας. Αν αποφασίσετε πως θα συνεχίσουμε τότε θα βρούμε ώρα και μέρα μέσα στην εβδομάδα που θα εξυπηρετεί.