5 τρόποι για να χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου

« Μόλις εμπιστευτείτε τον εαυτό σας, θα ξέρετε πως να ζείτε» [ Fahkry, 2016]

Το θέμα είναι ότι δεν μπορείτε να βασίζεστε σε άλλο άτομο 100%. Ωστόσο, υπάρχει ένα άτομο στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε και αυτό είναι ο εαυτός μας.

Η αυτοπεποίθηση είναι μια σημαντική έννοια, καθώς σας επιτρέπει να προστατεύετε τις δικές ανάγκες και την δική σας ασφάλεια. Σας επιτρέπει να πιστεύετε πως στις δύσκολες στιγμές θα τα καταφέρετε όπως και ναι και σας βοηθάει να εξασκείτε την καλοσύνη στον εαυτό σας αντί να επιδιώκετε την τελειότητα. Έχοντας αυτοπεποίθηση αποκτάτε επίγνωση των συναισθημάτων και των σκέψεων σας και την ικανότητα σας να τα εκφράσετε. Έτσι λοιπόν για να αποκτήσετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, αποφύγετε να βασιστείτε στις απόψεις των άλλων και βασιστείτε στα συναισθήματά σας. Με αυτόν τον τρόπο θα αναπτύξετε εμπιστοσύνη στην δική σας ικανότητα να διαχειρίζεστε τις καταστάσεις που θα προκύψουν.

 

1. Διατηρήστε τα όριά σας

Η αυτοπεποίθηση περιλαμβάνει επίσης να ζείτε με βάση τα δικά σας πρότυπα και ηθικές αξίες να γνωρίζετε πότε να βάλετε τις δικές ανάγκες σε πρώτη προτεραιότητα. Σας δίνει ακόμα την δυνατότητα να επιδιώξτε αυτό που θέλετε. Το να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου απαιτεί να ξέρεις ότι μπορείς να αντέξεις τα λάθη σου..

2. Δώσε προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού σου – Ένα πράγμα τη φορά

Αποφύγετε άτομα που υπονομεύουν την αυτοπεποίθησή σας. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να πετύχετε και σας χρησιμοποιούν. Ως παιδιά δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε τους αρνητικούς ανθρώπους που είχαμε στη ζωή μας, αλλά ως ενήλικες, μπορούμε να σκεφτούμε εάν οι άνθρωποι που έχουμε στο περιβάλλον μας μας στηρίζουν πραγματικά και αν τους θέλουμε στη ζωή μας.

3. Κρατήστε τις υποσχέσεις που δώσατε στον εαυτό σας

Να τιμάτε τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει για τον εαυτό σας, είτε πρόκειται για την πραγματοποίηση των ονείρων σας είτε για επιδίωξη στόχων που έχετε θέσει. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να δίνεις υποσχέσεις στον εαυτό σου και να τις τηρείς. Παράδειγμα μια τέτοιας δέσμευσης είναι η δημιουργία και η διατήρηση ενός προσωπικού ορίου ή το να φτάνεις στη δουλειά σου στην ώρα σου, ή το να κάνεις τις εξετάσεις σου. Το χτίσιμο της αυτοπεποίθησης περιλαμβάνει επίσης το να γίνεις ο καλύτερος φίλος του εαυτού σου.

4. Να μιλάς με ευγένεια στον εαυτό σου

Όλοι έχουν έναν σκληρό εσωτερικό επικριτή, ο οποίος κάποιες φορές παίρνει τη φωνή ενός δασκάλου από το παρελθόν ή ενός γονέα που σας έκανε να πιστεύετε ότι δεν είστε αρκετά καλοί. Παρόλα αυτά, μπορείτε να μειώσετε ή ακόμα και να εξαφανίσετε τη συνήθεια να ακούτε τον εσωτερικό σας επικριτή. Προσπαθήστε να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Αν κάνετε κάποιο λάθος για παράδειγμα, ίσως σκεφτείτε: ¨Είμαι τόσο χαζή!¨ Αντί για αυτό λοιπόν πείτε στον εαυτό σας: ¨ Δεν πειράζει, Ήταν απλώς ένα μικρό λάθος¨ Δείχνοντας συμπόνια στον εαυτό σας όταν κάνετε λάθος, σας επιτρέπει να δείχνετε μεγαλύτερη κατανόηση στους άλλους όταν κάνουν εκείνοι λάθη.

5. Έχετε επίγνωση των συναισθημάτων σας

Η αυτοπεποίθηση δεν αφορά την τελειότητα. Χρειάζεται να έχετε πίστη στη δική σας ικανότητα για να ξεπεράσετε μια αποτυχία. Η αυτοπεποίθηση καλλιεργείτε μέσω της σύνδεσής μας με την συναισθηματική μας ευεξία και δίνοντας προσοχή σε πιθανές διαταράξεις που ενδεχομένως μπορεί να παρατηρήσουμε. Κάντε ένα έλεγχο στον εαυτό σας και  αναρωτηθείτε: « Πως τα πάω;» Αντί να απορρίψετε απλώς κάτι που σας ενόχλησε συναισθηματικά καλύτερα μάθετε τι συμβαίνει μέσα σας. Με άλλα λόγια, δώστε προσοχή στις εσωτερικές σας εμπειρίες. Όταν τιμούμε ολόκληρο τον εαυτό μας, αναπτύσσεται η αυτοπεποίθηση, ανεξάρτητα από το αν εγκρίνουμε ή όχι ορισμένες πτυχές του εαυτού μας.

Για το τέλος θυμήσου: Για να χτίσεις την αυτοπεποίθηση σου χρειάζεται να γίνεις ο καλύτερος φίλος του εαυτού σου!!