7 μορφές αγάπης. Ποια σας περιγράφει καλύτερα;

 7 μορφές αγάπης. Ποια σας περιγράφει καλύτερα;

Η αγάπη είναι μια πολύπλοκη και ισχυρή δύναμη, η οποία διαμορφώνεται με πολλούς συναισθηματικούς, γνωστικούς και κοινωνικούς τρόπους.
Όταν αγαπάμε ένα άτομο, αισθανόμαστε συναισθηματική διέγερση ακόμα και με την παρουσία του. Επίσης κάνουμε διάφορες σκέψεις σχετικά με αυτό το άτομο και οι προηγούμενες εμπειρίες μας μπορούν να διαμορφώσουν τις ιδέες μας για το τι περιμένουμε στις σχέσεις μας. Για παράδειγμα, αν πιστεύετε στην αγάπη με την πρώτη ματιά, τότε είναι πιο πιθανό να το ζήσετε.Την αγάπη την χρησιμοποιούμε σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Μπορείτε να πείτε ότι αγαπάτε τον σύντροφό σας, την οικογένειά σας ή τον καλύτερο σας φίλο, τη δουλειά σας ή ακόμα και το αυτοκίνητό σας, μπορείτε να αγαπάτε κάποιον περισσότερο από κάποιον άλλον. Υπάρχουν

περιπτώσεις που η αγάπη χαρακτηρίζεται από ματαιοδοξία ή απληστία. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να αγαπάτε με πάθος ή εγκράτεια. Είναι σαφές ότι χρησιμοποιείτε τον όρο με διαφορετικούς τρόπους που υπογραμμίζουν τις διάφορες διαστάσεις της αγάπης.
Πώς μπορούν λοιπόν οι διαφορετικοί τύποι αγάπης να μας βοηθήσουν να ωριμάσουμε και να κατανοήσουμε το πραγματικό της νόημα;
Οι αρχαίοι Έλληνες περιέγραψαν 7 διαφορετικά είδη αγάπης. Έχετε όμως στο μυαλό σας ότι μπορεί να μας χαρακτηρίζουν περισσότερα από ένα στυλ. Μπορεί να έχουμε ένα κυρίαρχο στυλ αγάπης, αλλά παράλληλα θα έχουμε και κάποια στοιχεία των άλλων στυλ. Ομοίως, το στυλ αγάπης μας μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, με βάση τις εμπειρίες και τις αλληλεπιδράσεις μας με τους συντρόφους μας.

Έρως, το σεξουαλικό πάθος
Το πρώτο είδος αγάπης που εμφανίστηκε ήταν ο Έρως που πήρε το όνομά του από τον θεό της γονιμότητας. Τυπικά βιώνεται ως πολύ ρομαντική και παραμυθένιου τύπου αγάπη. Αντιπροσωπεύει την ιδέα του σεξουαλικού πάθους και της επιθυμίας, όπου η σωματική και συναισθηματική έλξη είναι έντονη και άμεση

Στην αρχαιότητα αυτό δεν ήταν απαραίτητα θετικό. Περιγράφεται από τους φιλόσοφους της εποχής, πως οι αρχαίοι έβλεπαν τον έρωτα σαν μία παράλογη και επικίνδυνη μορφή αγάπης που καταλάμβανε τον ερωτευμένο. Τα άτομα που αγαπούν την αίσθηση να είναι ερωτευμένα, τείνουν να είναι μονογαμικοί και μένουν σε μια σχέση όσο νιώθουν όμορφα και συναρπαστικά, κι έπειτα επιδιώκουν να μπορέσουν να βιώσουν και πάλι αυτά τα ίδια συναισθήματα με κάποιον νέο σύντροφο.

Η αγάπη της στοργής
Οι στοργικοί τείνουν να είναι σταθεροί και αφοσιωμένοι στις σχέσεις τους. Εκτιμούν τη συντροφικότητα, την ψυχολογική εγγύτητα και την εμπιστοσύνη. Για αυτά τα άτομα, οι σχέσεις αγάπης μπορούν μερικές φορές να αναπτυχθούν από φιλίες, έτσι ώστε η αγάπη αυτή να συνεχιστεί σε ζευγάρι. Αυτό το στυλ αγάπης είναι διαρκές, και αυτά τα άτομα μένουν σε τέτοιες σχέσεις για καιρό…..

Ludus, η παιχνιδιάρικη αγάπη
Ένα ακόμη είδος αγάπης που εκτιμούσαν εξίσου οι αρχαίοι. Με την λέξη ludus περιγράφεται το είδος της αγάπης που σχετίζεται με την παιχνιδιάρικη διάθεση τη διασκέδαση και την περιπέτεια. Οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτόν τον τύπο αγάπης εστιάζουν μόνο στις εμπειρίες και όχι στην πραγματική έλξη. Είναι μια μορφή παιχνιδιάρικης σχέσης που χαρακτηρίζεται από φλερτ χωρίς συναίσθημα.

«Πράγμα», η μακροχρόνια αγάπη
Είναι η ώριμη, ρεαλιστική αγάπη που συνήθως βλέπουμε σε ζευγάρια με μακροχρόνια σχέση. Η βαθύτερη έννοια είναι η επιβίωση της σχέσης και ο κοινός στόχος. Αυτή η μορφή αγάπης ενισχύεται από τον θαυμασμό και τον σεβασμό που έχει ο ένας για τον άλλον. Επίσης υποδηλώνει όλα αυτά που κάνουμε για να βοηθήσουμε τη σχέση να αντέξει στον χρόνο όπως υπομονή, συμβιβασμούς, ανοχή.

Ο Γερμανός ψυχολόγος- ψυχαναλυτής Erich Fromm στο βιβλίο του ¨ Η τέχνη της αγάπης¨ σημειώνει ότι ¨ξοδεύουμε όλη μας την ενέργεια στο να ερωτευτούμε και δεν ξέρουμε πώς να φερθούμε στη μακροχρόνια αγάπη. Γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε να προσπαθούμε όχι μόνο να παίρνουμε αγάπη αλλά και να δίνουμε. Έτσι, μαθαίνουμε να καταλαβαίνουμε τον σύντροφό μας, να κάνουμε υπομονή και να χτίζουμε τα θεμέλια μιας γερής και ώριμης σχέσης¨.

Μανία, η εμμονική αγάπη
Αυτά τα άτομα τείνουν να είναι συναισθηματικά εξαρτημένα και να χρειάζονται συνεχή επιβεβαίωση σε μια σχέση. Κάποιος με αυτό το στυλ αγάπης είναι πιθανό να βιώσει διακυμάνσεις χαράς και θλίψης, ανάλογα με το βαθμό στον οποίο ο σύντροφός τους μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες τους.
Λόγω της κτητικότητας που σχετίζεται με αυτό το στυλ, η ζήλια μπορεί να είναι μεγάλο θέμα για αυτά τα άτομα.

Η ανιδιοτελής αγάπη
Είναι το συναίσθημα που μπορείς να νιώσεις για οποιονδήποτε, είτε είναι οικογένεια, είτε φίλος.
Τα άτομα σε αυτή τη σχέση δίνουν, νοιάζονται και εστιάζουν στις ανάγκες των συντρόφων τους. Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό μια ανιδιοτελή και άνευ όρων αγάπη. Ένας τέτοιος σύντροφος θα σας αγαπήσει ακριβώς όπως είστε. Αλλά θα είναι και ιδιαίτερα ευγνώμων για τις πράξεις φροντίδας και ευγένειας που θα λάβουν από τον σύντροφό τους.
Διαβάζοντας όλες αυτές τις 7 μορφές αγάπης, είναι πολύ πιο εύκολο για μας να διατυπώσουμε το είδος του συναισθήματος που νιώθουμε. Όταν γνωρίζουμε το είδος της σχέσης στην οποία βρισκόμαστε, μπορούμε να αξιολογήσουμε το πως είναι αυτή η σχέση και το πού βρισκόμαστε εμείς μέσα σε αυτή. Όμως η αγάπη δεν καθορίζεται εύκολα. Κάποιες φορές είναι μία λέξη και κάποιες άλλες μία συμφωνία.

Φιλαυτία, η αγάπη για τον εαυτό μας
Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, όταν αγαπάς τον εαυτό σου και νιώθεις καλά, τότε θα μπορείς να δώσεις αγάπη και στους γύρω σου.
Όταν αγαπάτε τον εαυτό σας μπορείτε να βιώσετε την σημασία της αγάπης μέσα από μία διαφορετική οπτική γωνία.

Η αγάπη έχει πολλές μορφές και εκφράζεται διαφορετικά σε κάθε σχέση. Οι περισσότεροι προτιμούν να βρουν όλα τα στοιχεία της σε ένα μόνο πρόσωπο. Η αλήθεια είναι πως καθώς η σχέση αναπτύσσεται τα στοιχεία της αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, και είναι πιο πιθανό να επιβιώσει όταν περάσει δύο ή και τρία από τα παραπάνω στάδια.
Αναπτύξετε λοιπόν όλα τα παραπάνω είδη αγάπης, ανοίξτε τους ορίζοντές σας και δημιουργήστε αληθινές σχέσεις με ουσία και διάρκεια και έτσι μπορεί να βρείτε την πραγματική αγάπη.