7 τρόποι για να επιμείνετε στους στόχους σας

Έρευνες έδειξαν ότι περίπου οι μισοί από τους ενήλικες αποφασίζουν να αλλάξουν κάτι από την ζωή τους την περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο, λιγότερα από το 10% καταφέρνουν να υλοποιήσουν τους στόχους τους για περισσότερο από μερικούς μήνες. Οι δυο πρώτες εβδομάδες συνήθως πάνε εξαιρετικά, αλλά από τον Φεβρουάριο και μετά αρχίζει σιγά σιγά να πέφτει ο πήχης. Μέχρι τον Δεκέμβρη οι στόχοι έχουν ξεχαστεί….. Τι είναι όμως αυτό που μας περιορίζει;

Οι πιο συχνοί στόχοι είναι: η απώλεια βάρους, η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και η εξοικονόμηση χρημάτων.
Ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Carleton του Καναδά, Timothy Pychyl λέει ότι οι στόχοι είναι μια μορφή «πολιτιστικής αναβλητικότητας», μια προσπάθεια να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας εκ νέου.

Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι οι άνθρωποι συνήθως βάζουν μη ρεαλιστικούς στόχους και προσδοκίες. Ο Peter Herman, καθηγητής ψυχολογίας και οι συνεργάτες του το αποκαλούν “σύνδρομο της ψεύτικης ελπίδας” και χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια που κάνει το άτομο, όταν οι στόχοι του δεν ευθυγραμμίζονται με το εσωτερικό του. Για μερικούς ανθρώπους, χρειάζεται κάτι ριζοσπαστικό για να αλλάξουν κάποιες συνήθειες. Για μερικούς χρειάζεται ιατρική διάγνωση για τους κάνει να παραιτηθούν από το αλκοόλ, το περιττό βάρος κ.α. ή ακόμα και μια εγκυμοσύνη, δική σας ή της σύντροφό σας για να σας κάνει να εγκαταλείψετε το κάπνισμα.
Για να αλλάξετε την καθημερινή σας συμπεριφορά, πρέπει επίσης να αλλάξετε τη σκέψη σας. Αλλά υπάρχουν και δοκιμασμένοι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιμείνουν στους στόχους τους – εδώ νομίζω είναι τα πιο σημαντικά:

1.Να βάζετε ρεαλιστικούς στόχους.

Οι πιθανότητες του να πετύχεις τον στόχο σου καθορίζονται αρχικά από το πόσο ξεκάθαρος και εφικτός είναι ο ίδιος ο στόχος. Βάλτε στόχους που μπορείτε να διατηρήσετε. Το να θέλετε να τρέχετε 5 χλμ την ημέρα χωρίς να έχετε πάει ποτέ σας για τρέξιμο, είναι ένας πολύ μεγάλος στόχος και ίσως να μην είναι και τόσο εφικτός. Μπορεί λοιπόν να ξεκινήσει κανείς με μια φορά την εβδομάδα προπόνηση και σταδιακά να αυξήσει την συχνότητα. Επίσης, αν σπάσετε τους πιο μακροπρόθεσμους στόχους σε πιο εύχρηστους βραχυπρόθεσμους αυτό μπορεί να είναι περισσότερο ωφέλιμο και να σας προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση.

2.Κάνετε ένα πράγμα τη φορά.

Μία από τις ευκολότερες διαδρομές έως την αποτυχία είναι να βάζετε παράλληλα πολλούς στόχους. Αν θέλετε πχ να κάνετε πιο υγιεινή ζωή και να σταματήστε να πίνετε ή να κόψετε το κάπνισμα ή να ξεκινήστε γυμναστήριο ή να αρχίστε να τρώτε πιο υγιεινά κάνετε μόνο ένα πράγμα τη φορά. Μην τα κάνετε όλα ταυτόχρονα, απλά επιλέξτε ένα και κάνετε το καλύτερο που μπορείτε για να το καταφέρετε. Αφού αποκτήσετε τον έλεγχό σε αυτό, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε ένα δεύτερο στόχο.

3.Πείτε σε κάποιον την απόφασή σας .

Αφήνοντας την οικογένεια και τους φίλους σας να γνωρίζουν ότι έχετε ένα στόχο που πραγματικά θέλετε να κρατήσετε θα λειτουργήσει τόσο ως φράγμα ασφαλείας όσο και ως προστασία σας. Εάν θέλετε πραγματικά να μειώσετε το κάπνισμα ή το ποτό, οι πραγματικοί φίλοι δεν θα βάλουν τον πειρασμό στο δρόμο σας και μπορούν να σας βοηθήσουν να παρακολουθήσετε τη συμπεριφορά σας. Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη από τους γύρω σας. Σύμφωνα με τον Dr Wiseman, Richard του Hertfordshire University, οι γυναίκες είναι πιο δυνατοί «σύμμαχοι» για κάποιον που θέλει να πετύχει τον στόχο του καθώς σε γενικές γραμμές, σε σύγκριση με τους άνδρες, είναι καλύτερες στο να προσφέρουν ηθική υποστήριξη.

4.Να έχετε επιμονή.

Η επιμονή είναι απαραίτητη προκειμένου να μην απογοητευτείτε σε περίπτωση που κάποια στιγμή κάτι δεν πάει καλά και χάσετε τον στόχο σας. Αυτό που μας αποθαρρύνει κυρίως είναι η αποτυχία. Για παράδειγμα αν κάποιος που κάνει δίαιτα κάνει μια ή δυο μέρες επιδρομή στο ψυγείο θα σκέφτεται ότι ίσως απέτυχε και ότι πρέπει να τα παρατήσει. Το κλειδί όμως στην περίπτωση αυτή είναι η επιμονή. Πρέπει να ξεκινήσει πάλι από την αρχή την επόμενη μέρα.

5.Να αναγνωρίζετε τους επιβαρυντικούς παράγοντες.

Το να αναγνωρίζει κανείς τις αδυναμίες του, και να αντιλαμβάνεται σε ποιες περιπτώσεις και κάτω από ποιες συνθήκες ενδεχομένως να δείξει αδυναμία και να παρεκκλίνει από τον στόχο του, είναι πολύ σημαντικό. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να αποφύγετε πειρασμούς αλλά και να αναγνωρίζετε ενδείξεις που θα σας σπρώξουν να κάντε αυτό που θέλετε να αποφύγετε.

6.Καταγράφετε την πρόοδό σας.

Μπορείτε να καταγράψετε τις μικρές καθημερινές σας επιτυχίες σε ένα ημερολόγιο ή ένα post-it στο ψυγείο. Αυτό μπορεί να είναι μια ώρα στο γυμναστήριο, ένα γλυκό που δεν φάγατε, ένα ποτό που δεν ήπιατε κ.α. Με αυτόν τον τρόπο βλέπετε τι καταφέρνετε, δεν χάνετε το θάρρος σας και δεν χάνετε το ενθουσιασμό σας σε βάθος χρόνου.

7.Μην περιορίζετε τον εαυτό σας.

Η αλλαγή ή η έναρξη του στόχου σας δεν πρέπει να έχει χρονικούς περιορισμούς ( από Δευτέρα δίαιτα ή από την αρχή του νέου έτους θα αρχίσω να φροντίζω περισσότερο τον εαυτό μου). Μπορεί να είναι οποιαδήποτε στιγμή. Αποδεχτείτε παραλείψεις ως μέρος της διαδικασίας. Είναι αναπόφευκτο όταν προσπαθείτε να σταματήσετε κάτι (αλκοόλ, τσιγάρα, ανεπιθύμητη τροφή) ότι θα υπάρξουν απώλειες. Δεν θα πρέπει να αισθάνεστε ένοχοι επειδή ενδίδετε σε αυτά που επιθυμείτε, αλλά να δεχτείτε ότι είναι μέρος της μαθησιακής διαδικασίας. Οι κακές συνήθειες ριζώνουν για τα καλά και οι αλλαγές δεν συμβαίνουν γρήγορα ώστε να δείτε σημαντικές διαφορές στον τρόπο ζωής σας, αλλά είναι χρήσιμο να επιμείνεις. Αυτό μπορεί να είναι κλισέ, αλλά μαθαίνουμε από τα λάθη μας και κάθε μέρα είναι μια νέα μέρα – και μπορείτε να ξεκινήσετε κάθε μέρα ξανά.

Αν νομίζετε ότι όλα αυτά ακούγονται πολύ δύσκολα και ότι δεν αξίζει να έχετε αυτούς τους στόχους, σκεφτείτε ότι οι άνθρωποι που βάζουν στόχους είναι δέκα φορές πιο πιθανό να επιτύχουν τους στόχους τους από όσους δεν το κάνουν.