Η κακοποίηση των ζώων συνδέεται με την οικογενειακή βία και εγκληματικότητα

Έχει δημιουργηθεί πλέον συσχέτιση μεταξύ κακοποίησης ζώων, ενδοοικογενειακής βίας και άλλων μορφών κοινοτικής βίας. Η κακομεταχείριση ενός παιδιού ή μιας γυναίκας όσο και των ζώων συνδέεται με έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο βίας. Όταν τα ζώα σε ένα σπίτι είναι κακοποιημένα ή παραμελημένα αυτό από μόνο του είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι πως ίσως και άλλοι μέσα στην οικογένεια να μην είναι ασφαλής. Επιπλέον, τα παιδιά που κακοποιούν ζώα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν οι ίδιοι κακοποιητικοί με συνανθρώπους τους .
H ενδοοικογενειακή βία είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο και μόνο ως τέτοιο πρέπει να προσεγγίζεται. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η βία επηρεάζεται από ένα σύνολο διαφορετικών αιτιών αλλά και οι προεκτάσεις της απλώνονται σε όλα τα επίπεδα της προσωπικής και ευρύτερης ζωής του ατόμου.
Στο φαινόμενο της κακοποίησης λοιπόν πολλές φορές έχουμε στο νου μας μόνο τη σκηνή της κακοποίησης αγνοώντας πως το ίδιο το επεισόδιο της κακοποίησης είναι μέρος ενός ευρύτερου κύκλου με ξεχωριστές φάσεις
Οι άνθρωποι που κακοποιούν ζώα είναι πέντε φορές πιο πιθανό να βλάψουν έναν άνθρωπο. Σχεδόν τα μισά από τα θύματα που ζουν σε βίαιο περιβάλλον μένουν επειδή φοβούνται για τα ζώα τους καθώς μπορεί να απειλούνται ή να βλάπτονται.
Η άμεση σχέση της κακοποίησης των ζώων με τη βαριά εγκληματικότητα και την κακοποίηση παιδιών και γυναικών ήταν το θέμα του προγράμματος εκπαίδευσης με τίτλο «Ο κύκλος της Βίας, Παιδική Κακοποίηση- Κακοποίηση Ζώων», που οργανώθηκε τον Σεπτέμβρη, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με πρωτοβουλία της Εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου με στόχο την εκπαίδευση εισαγγελικών λειτουργών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενημερωθούν από Αμερικανούς υψηλόβαθμους εισαγγελικούς λειτουργούς για την επικινδυνότητα των εγκλημάτων που κρύβει η κακοποίηση των ζώων.
Τόσο οι Αμερικανίδες εισαγγελικοί λειτουργοί, όσο και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνισαν την άμεση σχέση, που προκύπτει από τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες, ανάμεσα στην κακοποίηση των ζωών και την κακοποίηση των παιδιών και των γυναικών, επισημαίνοντας πως στις περισσότερες υποθέσεις βαριάς ενδοοικογενειακής βίας, οι δράστες είχαν παρελθόν κακοποίησης ζώων καθώς τα ζώα ως πιο αδύναμοι κρίκοι προσφέρονται για παραδειγματισμό των υπόλοιπων μελών της οικογένειας.
Πέραν των εισαγγελικών λειτουργών, το πρόγραμμα εκπαίδευσης, που έγινε φέτος για δεύτερη χρονιά, περιλάμβανε εκπαίδευση αστυνομικών και λιμενικών σε ανάλογες δράσεις στις οποίες πρωτοστάτησαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τον υπουργό Νίκο Τόσκα, αλλά και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ.
Πάντως, ενώ η ελληνική νομοθεσία, τα τελευταία χρόνια, παρά τις ελλείψεις της, τιμωρεί την κακοποίηση και τον βασανισμό των ζώων, δεν έχει γίνει ακόμα συνείδηση ότι η κακοποίηση των ζώων συνδέεται άμεσα με την εγκληματικότητα, έστω και αν έχει αποδειχθεί επιστημονικά αλλά και στην πράξη ότι «η κακοποίηση των ζώων είναι η πρώτη πράξη ενός βίαιου ατόμου».
Στην Αμερική από 1/1/2016 η κακοποίηση ζώων χαρακτηρίζεται ‘έγκλημα κατά της κοινωνίας’ (crime against Society) και κατατάσσεται στην Α’ κατηγορία κακουργημάτων μαζί με την ανθρωποκτονία και τον εμπρησμό.
Αξιωματικοί του Los Angeles Police Department (LAPD) και η Πολιτειακή Αντιεισαγγελέας της Virginia παρουσίασαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα την εμπειρία τους και τα στοιχεία που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου στις ΗΠΑ:

Η βία κατά των ζώων είναι ένδειξη σοβαρής συναισθηματικής διαταραχής και συνδέεται απόλυτα με ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση παιδιών ή ηλικιωμένων.
• Συνδέεται επίσης με διατάραξη κοινής ησυχίας, διαρρήξεις, βιαιοπραγίες, ναρκωτικά, ανθρωποκτονίες
• Το ζώο είναι συχνά το πρώτο θύμα της ενδοοικογενειακής βίας και παραδειγματισμός για να ‘συμμορφωθούν’ τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας
• Το 71% των γυναικών που φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες για θύματα κακοποίησης κατέθεσαν ότι ο σύντροφος τους τραυμάτισε η σκότωσε το κατοικίδιο τους
• Το 25-40% των κακοποιημένων γυναικών δεν εγκαταλείπουν το σπίτι γιατί φοβούνται τι θα συμβεί στο κατοικίδιό τους εάν φύγουν
• Το 85,4% των γυναικών και το 63% των παιδιών που φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες για θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν βιώσει επεισόδια κακοποίησης κατοικίδιου
• Το 62-76% των κακοποιήσεων ζώων συμβαίνουν μπροστά σε παιδιά
• Το 32% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας που είχαν κατοικίδιο ανέφεραν ότι το παιδί τους αναπαρήγαγε τη βία, τραυματίζοντας ή σκοτώνοντας το ζώο. { Τα παιδιά δε βασανίζουν ή σκοτώνουν ζώα στα καλά καθούμενα επειδή έτσι γεννήθηκαν. Είναι μαθημένη συμπεριφορά : σημαίνει ότι το ίδιο το παιδί είναι θύμα βίας και την αναπαράγει ή την εκτονώνει πάνω σε ένα ζώο. Είναι η στιγμή που πρέπει να παρέμβει η αστυνομία για να σπάσει τον κύκλο της βίας}.

• Η δίωξη της κακοποίησης ζώου επιτρέπει στην αστυνομία να συλλάβει άτομα που δεν έχουν συλληφθεί για άλλα εγκλήματα
• Οι κυνομαχίες συνδέονται άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα. Αποτελούν χώρο γενικευμένης εγκληματικότητας και πρέπει να διερευνώνται και να διώκονται πολύ αποφασιστικά. Συνδυάζουν οργανωμένη κακοποίηση και βασανισμό ζώων με τζόγο, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ναρκωτικά, συμμορίες και όπλα.( www.pfo.gr)
Οι Αμερικάνοι λένε ότι «αν θες να προστατεύσεις την κοινωνία, τότε εστίασε στην προστασία των ζώων. Αν δεις κάποιο από αυτά να κακοποιείται, τότε ξέρεις ότι έχεις πιάσει την άκρη μια υπόθεσης που θα σε οδηγήσει κάπου αλλού, σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα».