Η παρουσία των φίλων στη ζωή μας

Ο Αριστοτέλης αιώνες πριν είχε χαρακτηρίσει την φιλία  ως “ μια ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα” θέλοντας έτσι να διατυπώσει την σπουδαιότητα αλλά και την αναγκαιότητα της φιλίας .Η παρουσία των φίλων στη ζωή μας είναι πολύ σημαντική για την ψυχική μας ισορροπία και την ολοκλήρωσή μας, έτσι χωρίς τους φίλους δημιουργείται ένα κενό που δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί. Στη ζωή μας έχουμε ανάγκη από ανθρώπους συνακροατές, συνοδοιπόρους, να τους εμπιστευόμαστε αυτά που μας απασχολούν, να μοιραζόμαστε μαζί τους όλα όσα μας συμβαίνουν και να συνυπάρχουμε αρμονικά σε μια σχέση αμοιβαίας αγάπης. Η φιλία είναι ένα συναίσθημα το οποίο κατέχει ξεχωριστό ρόλο στο πλέγμα των ανθρώπινων σχέσεων είναι αναγκαίο,απαραίτητο αλλά και μυθοποιημένο όπως και ο έρωτας.

Σίγουρα θα περάσουν αρκετοί άνθρωποι από τη ζωή μας σαν “φίλοι” όμως δεν θα αφήσουν όλοι το στίγμα τους. Κάποιοι θα έρθουν και θα φύγουν, κάποιοι άλλοι θα μας πονέσουν και θα πιστέψουμε πως δεν υπάρχει πραγματική φιλία. Είναι όμως και κάποιοι με τους οποίους θα νιώσουμε κάτι ουσιαστικό κάτι διαφορετικό κάτι ολοκληρωτικό και αυτό θα είναι αληθινή φιλία. Είναι αυτές οι φιλίες που άλλοτε κρατάνε μια ζωή ή χάνονται μέσα στα χρόνια γιατί αλλάζουν οι χαρακτήρες, οι συνθήκες τα γούστα και οι προτεραιότητες. Και είναι και άλλες φιλίες που γεννιούνται τυχαία στην ίδια παρέα, στο ίδιο μαγαζί στο ίδιο γυμναστήριο και είναι και αυτές καμιά φορά δυνατές.

Η φιλία όταν είναι αληθινή δεν κλονίζεται από εφήμερα και αρνητικά συναισθήματα όπως ζήλεια και φθόνος. “ Αληθινός φίλος είναι αυτός που παραβλέπει τις αποτυχίες σου και αντέχει τις επιτυχίες σου”  Doug Larson

Στην αληθινή φιλία η απόσταση και ο χρόνος δεν παίζει κανένα ρόλο γιατί ξέρεις πως ο άλλος θα είναι εκεί για σένα ότι και αν συμβεί. Ακόμα και αν δεν καταφέρει να είναι κοντά σου θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να σε βοηθήσει και να σε στηρίξει σαν να ήταν εκεί.

Οι πραγματικοί φίλοι σε δέχονται όπως είσαι και σε εκτιμούν για αυτό που είσαι χωρίς να προσπαθούν να σε αλλάξουν σε κάτι άλλο καθώς για αυτούς είσαι μοναδικός.

Ο πραγματικοί φίλοι είναι οι καλύτεροι ακροατές, πρόθυμοι να ακούσουν αυτό που σε απασχολεί ανεξαρτήτως του βαθμού σοβαρότητας. Οι συζήτηση μαζί τους δεν είναι μονόπλευρη καθώς επικεντρώνονται σε εσένα και δεν γυρνάνε την κουβέντα γρήγορα στις δικές τους ανησυχίες και προβλήματα.

Οι αληθινοί φίλοι είναι εκεί όταν κάνουμε λάθη, να μας μιλήσουν για αυτά και όχι να μας “χαϊδεύουν τα αυτιά” και να μας λένε πάντοτε αυτό που έχουν στο μυαλό τους χωρίς περιστροφές. Να μας ανυψώνουν το ηθικό αλλά και να μας προσγειώνουν στην πραγματικότητα.

Οι πραγματικοί  φίλοι σε βοηθούν να εξελιχθείς, σε εμπνέουν. Χαίρονται με την χαρά σου και λυπούνται με την λύπη σου. Η αληθινή φιλία  δεν έχει σχέση με ψέματα και στηρίζεται στην ειλικρίνεια

Όταν η φιλία είναι πραγματικά δυνατή μπορεί να ξεπεράσει συγκρούσεις και δυσκολίες. Όταν λοιπόν οι φίλοι έρθουν σε μια τέτοια κατάσταση το σημαντικό είναι να βρίσκει κανείς το κουράγιο να προσεγγίσει τον άλλον και ταυτόχρονα να μπορεί να συγχωρέσει και να κατανοήσει.

Η φιλία είναι ένα αγαθό που για να διατηρηθεί χρειάζεται να την χτίζουμε καθημερινά με μικρές πράξεις ενδιαφέροντος και αγάπης.

“ Φίλος είναι κάποιος που σου δίνει πλήρη ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου”, Jim Morrison

Τι πιο σπουδαίο από το να είσαι ο εαυτός σου και οι άνθρωποι στη ζωή σου να σε αποδέχονται και να σε αγαπούν για αυτό που είσαι!!!!!!!!