Προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο

Τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες συσχέτισαν την κατάθλιψη με τον εθισμό στο διαδίκτυο ειδικά στους εφήβους. Στην Ελλάδα τα αγόρια ανήκουν στην κυρίως ομάδα των εθισμένων εφήβων, όπου η κατάθλιψη και η Δ.Ε.Π.Υ αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα πρόγνωσης του εθισμού. Μελέτες δείχνουν ότι πάνω από δύο ώρες την ημέρα χρήση υπολογιστών ή παιχνιδιών σχετίζεται με αποδιοργάνωση της καθημερινότητας του παιδιού. Πως μπορούν οι γονείς να αποτρέψουν αυτή την αποδιοργάνωση από την καθημερινότητα του παιδιού τους και να εξασφαλίσουν παράλληλα την σωστή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου ακόμα και όταν αγοράζουν smart phones;

Oι εταιρίες τηλεπικοινωνιών πλέον δίνουν ειδικά προγράμματα ή λογισμικά με φίλτρα για τον υπολογιστή ή το κινητό, ώστε να είναι επιλεγμένοι οι ιστότοποι που μπορεί το παιδί να σερφάρει. Έτσι λοιπόν με μια απλή ερώτηση μπορούν οι γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους του διαδικτύου. Και αν έχετε ενδοιασμούς σκεφτείτε πως αν τα αφήσετε να “σερφάρουν” ανεξέλεγκτα είναι σαν να τα αφήνετε να τριγυρνούν μόνα τους τη νύχτα σε μια πόλη. Εσείς τι θα κάνατε;

Γενικότερα οι γονείς θα είναι καλύτερα να μιλάνε με το παιδί για το διαδίκτυο και να συνεργάζονται. Χρησιμοποιήστε λοιπόν τον υπολογιστή με το παιδί, ώστε να το δει σαν μια οικογενειακή δραστηριότητα. Είναι χρήσιμο οι γονείς να αφιερώνουν χρόνο με τα παιδιά τους για να εξερευνούν μαζί κάποιους ιστότοπους και κατά καιρούς να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του παιδιού στο διαδίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να παρακολουθείτε την δραστηριότητα του και ταυτόχρονα να μαθαίνετε μαζί.

  • Βάλτε όριο στο χρόνο που θα χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο. Συζητήστε για τους κινδύνους που ενέχουν οι συνομιλίες μέσω chatrooms και εξηγήστε του ότι δεν θα μιλάει με αγνώστους στο διαδίκτυο όπως θα έκανε και στον δρόμο. (ακόμη και με συνομηλίκους).
  • Να εξηγήσετε στο παιδί ότι πολλά απ΄όσα βλέπουν ή διαβάζουν στο διαδίκτυο μπορεί να μην είναι αληθινά.
  • Μάθετέ του να ξεχωρίζει τις ιστοσελίδες με βλαβερό περιεχόμενο, όπως ιστοσελίδες ομάδων που προωθούν το μίσος, τη βία και την πορνογραφία.
  • Να μην αποκαλύπτει ποτέ προσωπικά του στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, την διεύθυνσή του, το τηλέφωνο του ή του σπιτιού, το πρόγραμμά του, οικογενειακά στοιχεία ακόμα και εισοδήματα των γονιών.
  • Προτιμήστε η οθόνη του υπολογιστή να είναι σε εμφανές σημείο, ώστε να μπορείτε να επιβλέπεται το παιδί.
  • Διδάξτε στο παιδί να μην συναντάει ποτέ κάποιον άγνωστο από το διαδίκτυο και εξηγήστε του τους λόγους. Ζητήστε του να σας ενημερώσει σε περίπτωση που κάποιος επιμένει να το συναντήσει ή ακόμα να του στείλει φωτογραφικό υλικό.
  • Απενοχοποιήστε το παιδί και εξηγήστε του πως έστω και αν κάνει κάποιο λάθος και βρεθεί σε δύσκολη θέση να σας ενημερώσει και εσείς είστε εκεί για το προστατεύσετε, χωρίς κριτική και τιμωρίες. Τέλος καλό είναι να ελέγχετε τα CDs, τις δισκέτες κτλ που αγοράζει ή ανταλλάσει με τους φίλους του.

Να έχετε πάντα στο νου σας πως η διαδικτυακή κοινωνική ζωή δεν θα πρέπει να είναι υποκατάστατο της πραγματικής ζωής , και αυτό ισχύει για όλους μας μικρούς –μεγάλους. Ο εθισμός στο διαδίκτυο εκδηλώνετε με απομόνωση, εσωστρέφεια ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι τα άτομα αυτά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ξένες μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα που είναι εθισμένα στο διαδίκτυο παρουσιάζουν 60% συννοσηρότητα με υψηλές συχνότητες εμφάνισης άγχους, κατάθλιψης και κατάχρησης ουσιών.
Είναι δεδομένο ότι πίσω από τον παιδικό εθισμό υπάρχουν πάντα άλλα προβλήματα, πολύ σοβαρά, τα οποία οδηγούν το παιδί εκεί. Γι’ αυτό θα ήταν χρήσιμο να ζητήσουν οι γονείς βοήθεια από έναν ειδικό προκειμένου να πλησιάσει το παιδί με το σωστό τρόπο και βεβαίως από κοινού να δουν τις επόμενες κινήσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση.