Τα οφέλη του θεραπευτικού χορού

Έρευνες έχουν δείξει πως ο χορός δίνει ενέργεια, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου, έχει θεραπευτικές ιδιότητες και επιδρά καταλυτικά στην ψυχολογίας μας. Ο χορός βοηθάει στην έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων αλλά είναι και ένας από τους καλύτερους τρόπους κοινωνικοποίησης. Όπως είχε πει και η Αμερικανίδα χορεύτρια-χορογράφος Martha Graham “ το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις”. Σε πολλές χώρες πλέον υπάρχουν ειδικά προγράμματα χορού (χοροθεραπεία) που γίνονταιπαράλληλα με την ψυχοθεραπευτική ή και ψυχιατρική παρακολούθηση σε ασθενείς. Στην χώρα μας σιγά σιγά έχουν αρχίσει να προτείνουν οι ειδικοί το πρόγραμμα της χοροθεραπείας καθώς αναγνωρίζονται πλέον οι ιδιαίτερα ευεργετικές επιδράσεις σε άτομα με ήπια κατάθλιψη, με σοβαρές ψυχοσωματικές διαταραχές, διατροφικές διαταραχές, άγχος, κοινωνικότητα, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α.

Τα οφέλη της χοροθεραπείας είναι πολλά:

  • Δίνει στους ανθρώπους την ικανότητα να εκφράζουν συναισθήματα.  Η θεραπεία χορού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκφράσεις συναισθήματα που μερικές φορές δεν εκφράζονται εύκολα προφορικά.
  • Ανακούφιση από άγχος. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης είναι σημαντική για την ανακούφιση του στρες στο μυαλό και το σώμα. Η χορός ανακουφίζει από το στρες. Δεδομένου ότι η κίνηση μπορεί να σχετίζεται με σκέψεις και συναισθήματα, ο χορός μπορεί να φέρει αλλαγές στα συναισθήματα και τις στάσεις σχεδόν αμέσως.
  • Βελτιωμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.Η χοροθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, καθώς και τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης.
  • Ενθαρρύνει την φαντασία και τη δημιουργικότητα.Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα μας ως ανθρώπινα όντα είναι η φαντασία και η ικανότητά μας να δημιουργούμε. Στην χοροθεραπεία χρησιμοποιείτε πολύ η φαντασία μέσω των κινήσεων και η δημιουργικότητα μέσω της χορογραφίας.Συνήθως οι ενήλικες που πάσχουν από νευρώσεις και ψυχικές νόσους εκτονώνονται με την κίνηση.

Τα συναισθήματα και οι εμπειρίες της ζωής ζουν μέσα στο σώμα και μπορούν να παγιδευτούν εκεί. Δεν χρειάζεται να είσαι χορευτής για να επωφεληθείς από τη θεραπεία του χορού. Ο χορός έχει θετική επίδραση στον ψυχισμό του ατόμου. Ο συνδυασμός κίνησης και μουσικής συντελεί στο να αποκατασταθεί η ισορροπία και η αρμονική σχέση ανάμεσα στο άτομο και τον εξωτερικό του κόσμο. Αυτό βοηθάει πολύ στη βαθμιαία αποκατάσταση της ψυχικής του υγείας και διευκολύνει το έργο των θεραπευτών.