Τρόποι να ενθαρρύνετε την επικοινωνία με το παιδί, όταν κάτι σας ανησυχεί!!
Αν νομίζετε ότι ένα παιδί που γνωρίζετε ή το δικό σας παιδί έχει κάποιο πρόβλημα και αυτό σας ανησυχεί, είτε είστε γονιός, παππούς, κοντινός συγγενής, δάσκαλος ή φίλος της οικογένειας, αυτό που θα ήταν πολύ χρήσιμο είναι να το ενθαρρύνετε να σας μιλήσει.
Όταν υπάρχουν προβλήματα στο σπίτι, όπως καβγάδες των γονιών, καβγάδες με τα παιδιά, διαζύγιο ή θάνατος στην οικογένεια μπορεί να σας είναι δύσκολο να αρχίσετε να μιλάτε για αυτό.
Τα παιδιά πολύ συχνά είναι αναστατωμένα, αποσυρμένα και παθητικά ή και κάποιες φορές βρίσκονται σε έντονη υπερδιέγερση. Μερικές φορές είναι πολύ χρήσιμο για τα παιδιά να μπορούν να μιλάνε με κάποιον άλλο εκτός από τον γονέα. Οι γιαγιάδες, παππούδες, θείοι, θείες ή ακόμα ένας ειδικός μπορούν να προσφέρουν στήριξη.
Κάποιοι τρόποι που μπορείτε να ενθαρρύνετε αυτή την επικοινωνία είναι να:
1.Αναζητήσετε στοιχεία στο παιχνίδι τους.
Τα παιδιά εκφράζονται μέσω του παιχνιδιού καθώς και των λέξεων. Μπορείτε να μάθετε πολλά για το πώς αισθάνονται απλά περνώντας χρόνο μαζί τους και βλέποντας τους να παίζουν.
Τα αγχωμένα και αναστατωμένα παιδιά συχνά παίζουν παιχνίδια μάχης. Σχολιάστε το αυτό λέγοντας: ” Πάρα πολλές μάχες γίνονται εδώ” ή “Φαίνεται αρκετά τρομακτικό”. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να σας μιλήσουν για το τι τους απασχολεί.
Ακόμα κι αν τελικά δεν ξεκινήσετε κάποια συζήτηση, θα κάνετε το παιδί να αισθάνεται πιο άνετα μαζί σας ανοίγοντας το δρόμο για να σας εμπιστευτεί την επόμενη φορά.
Εάν μπορέσετε να τους μιλήσετε, ρωτήστε τρυφερά και γλυκά τι συμβαίνει. Αλλά αν το παιδί δεν θέλει να σας ανοιχτεί, αφήστε το θέμα ως έχει, και επαναλάβετε τη διαδικασία μια άλλη στιγμή μέχρι να είναι έτοιμοι να σας πουν τι τους απασχολεί.
2.Εάν ένα παιδί είναι πολύ φοβισμένο για να μιλήσει.
Εάν ανησυχείτε ότι ένα παιδί που γνωρίζετε μπορεί να κακοποιείται στο σπίτι, μπορεί να σας βοηθήσει να το ρωτήσετε: “Μήπως η μαμά ή ο μπαμπάς θυμώνει πολύ μαζί σου; Μπορείς να μου μιλήσεις για αυτό αν θες”.
Ένα παιδί μπορεί να μην καταλάβει ότι κακοποιείται. Μπορεί απλά να καταλαβαίνει πως γονιός του είναι θυμωμένος ή ενοχλημένος μαζί του.
Τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά συχνά δεν μιλάνε γι ‘αυτό, επειδή πιστεύουν ότι είναι δικό τους λάθος ή έχουν πεισθεί από τον θύτη τους ότι είναι φυσιολογικό ή ένα «ξεχωριστό μυστικό».
Τα παιδιά συχνά ρωτούν αν θα πείτε σε κάποιον κάτι για το τι σας έχουν πει. Μην υποσχεθείτε ποτέ ότι δεν θα το κάνετε, αλλά εξηγήστε ότι θα το πείτε μόνο σε αυτούς που θέλουν να βοηθήσουν.
Εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει κακοποίηση, ενθαρρύνετε το παιδί να καλέσει στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για Παιδιά (1056) ή να επικοινωνήστε με έναν ειδικό και να λάβετε συμβουλές για το πώς να το αναφέρετε.
3.Εάν ένα παιδί είναι επιθετικό ή φέρετε άσχημα.
Εάν ένα παιδί τσακώνετε ή είναι επιθετικό, το κάνει για κάποιο λόγο και η συζήτηση μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε αυτό τον λόγο.
Ξεκινήστε λέγοντας στο παιδί ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή και γιατί – για παράδειγμα, επειδή θα βλάψει άλλους ανθρώπους ή θα τους προκαλέσει προβλήματα. Τότε τους προσφέρετε την ευκαιρία να μιλήσετε για τον λόγο που είναι θυμωμένοι.
Αυτό μπορεί να μην λειτουργήσει άμεσα επειδή ένα θυμωμένο παιδί μπορεί να μην σας ακούσει αμέσως. Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια όμως. Τα παιδιά γνωρίζουν πότε συμπεριφέρονται άσχημα και είναι σημαντικό να μάθουμε τους λόγους.
4.Εάν το παιδί σας πενθεί.
Τα μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν πάντα τι σημαίνει θάνατος. Βοηθά να τους το εξηγήσετε λέγοντας: «Η Καίτη πέθανε, δεν θα είναι πλέον μαζί μας».
Παρακολουθήστε τα παιδιά πολύ προσεκτικά εάν κάποιος κοντινός τους έχει πεθάνει. Εάν κλαίνε ή αποσύρονται, να τους ενθαρρύνετε να μιλήσουν για το πώς νιώθουν μιλώντας για το πρόσωπο που πέθανε.
Θα μπορούσατε να πείτε κάτι όπως: “Είναι πολύ λυπηρό ότι η Καίτη πέθανε” ή “αισθάνομαι πολύ μεγάλη λύπη που η Καίτη πέθανε και μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί οι άνθρωποι πεθαίνουν”.
5.Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε για το παιδί σας.
Αν εξακολουθείτε να ανησυχείτε για το παιδί σας αφού έχετε μιλήσετε μαζί του, επισκεφθείτε έναν ειδικό για περαιτέρω συμβουλές.